LEHDISTÖTIEDOTE 18.8.2020

Maamme modernin kirjallisuuden merkittävimpiin hahmoihin lukeutuva Hannu Salama ja monipuolinen saksofonisti/huilisti/säveltäjä Hepa Halme jatkavat yhteistyötään uudella Lähtöpassi tulevaan -levyllä. Hannu Salaman teksteistä ja Hepa Halmeen musiikista koostuva albumi julkaistaan 4.9.2020.

...

TUM Recordsin julkaisemalla levyllä yhdistyvät jälleen Salaman itsensä lausumat, väkevästi ajan hermolla olevat, ennen julkaisemattomat runot ja niitä valppaasti seuraava ja tukeva improvisaation sävyttämä musiikki. Levyllä esiintyvä kokoonpano, Hannu Salama & Vapaat Radikaalit, juhlistaa uuden kokoelman ilmestymistä useilla esiintymisillä syksyn aikana mm. Sellosalissa Espoossa 24.9., Tavastian matineakonsertissa Helsingissä 17.10 ja Tampereen kirjamessuilla 28.11.

Nyt julkaistavalla levyllä jo pitkään toisensa tunteneiden soittajien välinen saumaton kommunikaatio ja kyky heittäytyä vapaaseen improvisaatioon luovat Salaman lausunnan alle alati vaihtuvan äänimaton. Mukana on taas vaikutteita monista eri tyylilajeista; maanläheisen bluesin, maailmanmusiikin ja romuluisen svengin elementit luovat raamit levyn persoonalliselle äänikerronnalle.

Hepa Halme toteaa levyn musiikista:"Halusin tällä levyllä kehittää eteenpäin jo edellisillä julkaisuillamme muotoutunutta ilmaisua, jossa eri tyylikeinojen yhteensovittaminen avaa uusia ulottuvuuksia Salaman vapaamuotoisesti rönsyilevälle tekstille. Rytmikoneen sykkeen tahdittama sähköinen äänimaailma, puhaltimien ja jouhikon rouhea yhteissointi sekä vapaan improvisaation tuoma arvaamattomuus luovat musiikillista synergiaa Salaman kirjalliselle ilmaisulle."

Hannu Salama puolestaan luonnehtii runojaan näin: "Monet näitten aikojen teksteistäni ovat alkunsa saaneet tavalla, josta karjalaissyntyinen pirkkalaiskirjailija Aladár Valmari saattaisi käyttää nimitystä "Väliaikatakin povitaskusta". Suosittelen välituntikäyttöön niin kouluihin kuin vanhainkoteihinkin - kaavan mukaan: he tekevät sen itse."

Hannu Salaman ja Hepa Halmeen yhteistyö alkoi vuoden 2013 Halme Prospekt -albumilla, jossa Hannu Salama oli yhtenä vierailijana. Yhteistyö jatkui vuonna 2015 ilmestyneellä Auringonnousun talosta helvetin kuuseen (TUM-A CD 009) -albumilla, jonka pääosan esittäjänä oli kirjailija itse. Salaman syvän äänen sävyttämässä väkevässä luennassa kohtasivat jälleen beat-runous, 60-luvun modernismi, rap ja Yrjö Jyrinkoski.

Hannu Salama ja Vapaat Radikaalit ovat esiintyneet yhdessä mm. Tampereen Jazz Happeningissa vuonna 2015 ja Flow Festivaaleilla vuonna 2019. Vapaat Radikaalit -kokoonpano koostuu Halme Prospekt -yhtyeen jäsenistä. Trumpetissa kuullaan Matti Riikosta, kitaroissa Esa Onttosta ja syntetisaattoreissa Arttu Tolosta. Kuten useinaiemminkin yhtyeen kanssa tälläkin levyllä vierailee jouhikon soittaja Pekko Käppi.

...

Kuvat lehdistökäyttöön ja lisätietoa levystä
https://www.tumrecords.com/a012-lahtopassi-tulevaan/press

Keikkamyynti
Redberg Agency
Tiina Vuorinen
0400 460 472
tiina.vuorinen@redberg.fi
www.redberg.fi

Haastattelupyynnöt
Nora Norrlin
Liekki Promotion
040 846 0116
nora.norrlin@liekkipromotion.com

...

Hannu Salama (s.1936) on maamme modernin kirjallisuuden merkittävimpiä hahmoja. Salaman esikoisteos, Se tavallinen tarina, ilmestyi jo 1961, mutta hänen neljäs teoksensa, Juhannustanssit vuodelta 1964, ja sitä seurannut kohu nostivat Salaman varsinaisesti suuren yleisön tietoisuuteen. Salama on julkaissut kaikkiaan yli 40 teosta, joista tunnetuimpiin kuuluvat myös Siinä näkijä missä tekijä (1972) sekä Finlandia-sarjan teokset 1970- ja 1980-luvuilta. Salama on jatkanut kirjallista työtään keskeytyksettä ja hänen viimeisin teoksensa, Läheltä pitäen, kaukaa käyden, ilmestyi aiemmin tänä vuonna.

Hepa Halme (s.1955) on 1970-luvulla alkaneella urallaan ehtinyt moneen, bluesista punkiin ja groove-jazzista vapaaseen improvisaatioon. Hänen yhtyeistään muistetaan etenkin suomalaiseen rytmimusiikkiin jälkensä jättäneet Bullworkers, Cool Sheiks ja Fat Beat Sound System sekä vapaampaa ilmaisua suosineet Bad Ass Brass Band, HIK ja Halme Prospekt. Ensimmäisen oman levynsä, Nine Steps In Line Of Beauty, Halme julkaisi vuonna 2003.

Salaman ja Halmeen yhteistyötä on aiemmin julkaistu TUM recordsin levyillä Prospektrum (TUM-A CD 004, 2013) ja Auringonnousun talosta helvetin kuuseen (TUM-A CD 009, 2015)

Hannu Salama ja Vapaat Radikaalit ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2015 alkaen. Vapaat Radikaalit -kokoonpano koostuu Halme Prospekt -yhtyeen jäsenistä, joka on julkaissut levyt Prospektor (2008), Prospektrum (2013), Pajazzo (2015) ja Bluespektor (2018). Uudella levyllä kuten useinaiemminkin yhtyeen kanssa vierailee Pekko Käppi.

Matti Riikonen (s.1953) muistetaan parhaiten Edward Vesalan Sound and Fury -yhtyeen trumpetistina 1980- ja 1990-luvuilla. Tätä ennen Riikonen esiintyi 1970- ja 1980-luvuilla usein eri kokoonpanoissa saksofonisti Tapio "Tuuppi" Tuomisen kanssa. Muista kokoonpanoista mainittakoon Make Lievonen Quartet, Helsinki Kollektiivi, IMU Workshop, Suhkan Uhka, The Hugry Tribal Marching Band, The New Sound and Fury Ensemble ja edelleen toimintaansa jatkava Tapiola Big Band, jonka alkuperäisjäsenistöön Riikonen on kuulunut kouluajoistaan alkaen.

Esa Onttonen (s.1975) on säveltäjä, sovittaja ja kitaristi. Hänen yhtyeistään tunnetuimmat ovat Gourmet ja Gnomus, jotka ovat julkaisseet yhteensä kahdeksan albumia Fiasko Records -levymerkillä, jonka perustajiin Onttonen kuuluu. Lisäksi Onttosen sävellyksiä ja sovituksia ovat esittäneet esimerkiksi UMO Jazz Orchestra, Sointi Jazz Orchestra, Jyväskylä Big Band ja Virtuosi di Kuhmo solisteinaan mm. Jukka Gustavson, Mikko Innanen, Jukka Perko ja Tomasz Stanko.

Arttu Tolonen (s.1971) on muusikko, säveltäjä, sanoittaja, tuottaja, toimittaja ja kulttuuritoimija. Hän on soittanut mm. Giant Robot, Riitaoja, Fat Beat Sound System, Black Audio ja Them Bird Things -yhtyeissä sekä julkaissut soolotuotantoa nimellä Spider Farmer.

Pekko Käppi (s.1976) on kansainvälisestikin tunnettu jouhikon soittaja ja laulaja, joka on johtamansa KHHL -yhtyeen kanssa julkaissut kolme levyä ja on lisäksi soittanut monissa suomalaisissa kansanmusiikkiyhtyeissä. Pekko on myös julkaissut kolme sooloalbumia, Jos ken pahoin uneksii, Vuonna ´86 ja Rammat Jumalat.

Siirry sivun alkuun