PRESSMEDDELANDE 20.11.2015

TUM Records ger ut sångcykeln Tyst musik - Silent Music, som är en av kompositören Henrik Otto Donners sista inspelningar innan hans bortgång i juni 2013. "Tyst musik" är tonsatt till Donners vän och mångåriga medarbetare, författaren Johan Bargums diktsamling på 18 dikter. Den är också den första sångcykel baserad på den klassiska liedtraditionen som komponerats till text av en finlandssvensk författare och ett sällsynt exempel på en ny komposition inom denna krävande genre.

01 Fönster som öppnas / 02 Innan jag hunnit / 03 Vi ställer frågan / 04 Det är en så gammal historia / 05 Långsamt som kinderna mister den purpur / 06 Talar med måsar / 07 Ljusets nålar / 08 I mitt alltför mörka liv / 09 Men låt oss ändå / 10 Du som har gått / 11 Dottern? /12 Morgonen ljusnar / 13 Jesus är en av oss / 14 Vandrare, när du går förbi 15 / Jag sitter vid mitt fönster / 16 Rummet krymper / 17 Stilla, stilla, själ / 18 Allting mörknar

Gabriel Suovanen baryton
Markus Vaara
piano

Musik: Henrik Otto Donner
Text: Johan Bargum

Skivrelease:

1.12.2015

...

Henrik Otto Donner och Johan Bargum började arbeta med "Tyst musik - Silent Music" i början av 1990-talet och verket fick sitt uruppförande med barytonen Walton Grönroos och pianisten Izumi Tateno vid Joensuu sångfestival i Finland år 1992. Sångcykeln framfördes också av barytonen Raimo Laukka och pianisten Gustav Djupsjöbacka i Åbo samt vid två konserter på Irland år 1993. Barytonen Gabriel Suovanen och pianisten Markus Vaara uppförde den senast år 2010 vid Oktoberfest för ny musik i Uleåborg samt i Åbo år 2012. Efter dessa uppföranden spelades "Tyst musik" in med Suovanen och Vaara på Kulturhuset Karelia i Ekenäs i augusti 2012 med Henrik Otto Donner som producent.

Henrik Otto Donner och Johan Bargum började samarbeta redan på 60-talet och innan detta stora gemensamma projekt hade de samarbetat inom ett flertal teater- och musikalproduktioner till vilka Donner hade tonsatt Bargums texter. Bargum är en av de finlandssvenska författare vars texter finns med i Donners sista inspelning för ett big band från hösten 2012, And It Happened... (TUM CD 039). Bargum bidrog med sången "Bedjan", som är också den fjärde satsen i Donners orkestersvit i 6 satser Dalens ande (The Spirit of the Valley).

"Tyst musik - Silent Music" uppstod ur en diskussion om musik och konst mellan Donner och Bargum. "Det visade sig en gång att vi båda var förtjusta i den tyska liedtraditionen och inte minst, naturligtvis, Schuberts odödliga sångcykler. Så föddes idén om en ny sångcykel, någonting som skulle bli lite annorlunda än de teater- och körsånger vilka Otto redan hade hunnit tonsätta", berättar Bargum.

"´Tyst musik - Silent music´ är berättelsen om en skollärare som det har gått på tok för. Texten pendlar mellan hans predikament i nuet och i det förflutna; bakom fönstren i Hesperia mentalsjukhus reflekterar han över varför det gick som det gick. "Att texten skulle bli skriven med rim och delvis på klassiska grekiska versmått var från början klart, liksom att den i likhet med sina stora föregångare skulle innehålla ett berättande element", säger Johan Bargum. "Jag vet att Otto tyckte om att arbeta med texten, och jag vet att ´Tyst musik´ kom att bli ett kärt verk för honom. Tanken var att med Ottos expressiva musik skapa en fruktbar spänning mellan tradition och modernitet."

"Tyst musik - Silent Music" framförs i denna inspelning av barytonen Gabriel Suovanen, född i Stockholm med finskt påbrå, tillsammans med Markus Vaara, en av dagens främsta liedpianister i Finland.

"Donners sångcykel ´Tyst musik´ är en av vår tids främsta liedserier", säger Markus Vaara. Den är känslomässigt krävande för såväl lyssnarna som artisterna genom sina extrema känslosvallningar. Sångcykeln kräver mycket av sångaren och pianisten, både tekniskt och uttrycksmässigt. Sångcykeln kunde vara ett bra tillägg till repertoaren vid landets sångtävlingar och liedkonserter.

Tyst musik - Silent Music är utgiven med stöd av Svenska kulturfonden.

Media kontaktperson:
Petri Haussila
TUM Records grundare
tfn: +358 40 7676 320

Pressmaterial:
https://www.tumrecords.com/a010-tystmusik/press

Distribution (Norden):
Playground Music
www.playgroundmusic.fi

...

Henrik Otto Donner (1939-2013) studerade komposition vid Sibelius-Akademin i Helsingfors åren 1958-1963 och fortsatte därefter privat bland annat vid Siemens Electronic Music Studio i München samt för György Ligeti i Wien. Under hela sin karriär, som sträckte sig över fem decennier, utmärkte Donner sig som en mångsidig kompositör med musik som sträckte sig från klassiska orkestrala kompositioner till politiska kampsånger och från jazzens big band till filmmusik. Som jazzmusiker utmärkte han sig som en av sin generations främsta trumpetister i Finland. Donner tonsatte musik till 21 filmer samt till ett flertal film- och teaterproduktioner. Därutöver komponerade han över tusen sånger, ett flertal orkesterverk, kammarmusik, körmusik, en sångcykel och en musikal.

Johan Bargum (f. 1943) debuterade 1965 med novellsamlingen Svartvitt. Sedan dess har han publicerat sammanlagt 16 romaner och novellsamlingar. Bargum är känd som stilistiskt finslipad prosaist vars texter har en ovanlig språklig svikt och klarhet. Hans böcker har översatts till ett tiotal språk. Bargum har också skrivit mycket för teatern. Med Bengt Ahlfors skrev han succépjäsen Finns det tigrar i Kongo? (1986), som spelats i ett trettiotal länder och är den mest översatta finländska pjäsen genom tiderna.

Gabriel Suovanen (f. 1974) är född i Stockholm med finskt påbrå. Han studerade sång vid både Sibelius-Akademien och Operahögskolan i Stockholm och har därefter haft stor framgång i många internationella sångtävlingar. År 1997-98 var Suovanen Sveriges Radios Artist in Residens och uppträdde i både konserter och radioinspelningar. Han har gästspelat på alla Nordens nämnvärda operahus samt på flera operahus i andra europeiska länder. Vid sidan av opera framför Suovanen gärna romanssånger. Han är också engagerad av svenska och finska symfoniorkestrar. Suovanen har gjort flera skivinspelningar på bolaget Ondine. Han har även gjort en skivinspelning med Sibeliussånger på BIS och deltagit i flera operainspelningar.

Markus Vaara (f. 1972) spelar piano och orgel och har befäst sin ställning som en av sin generations främsta liedpianister. Han arbetar som repetitör vid Uleåborgs Konservatorium och ackompanjerar regelbundet vårt lands främsta sångare. Förutom i Finland har Markus Vaara uppträtt i bl.a. Tyskland, Holland och Sverige. Vaara avlade sina soliststudier i piano och orgel vid Uleåborgs konservatorium samt vid Musikhögskolan i Piteå under Jouko Tötterström, Maija Lehtonen, Gary Verkaden och Miklos Spanyi. Han har deltagit i bl.a. Eero Heinonens, Matti Raekallios och Konsantin Boginos mästerklasser. År 2002 belönades Markus Vaara med pianistpriset vid Poleeni liedtävlingen i Pieksämäki. Vaara verkar också som kulturproducent och artist inom ett televisionsprojekt på internet, med fokus på klassisk musik.
Siirry sivun alkuun