22.10.2010 LEHDISTÖTIEDOTE (025)

Mikko Innanen & Innkvisitio julkaisevat uuden levyn ja tekevät kotimaan kiertueen 26.10. - 31.10. Lehdistötilaisuus ja levynjulkaisukonsertti ravintola Juttutuvassa keskiviikkona 27.10 klo 19.

Suomen johtaviin nuoren polven jazzmuusikoihin kuuluva saksofonisti Mikko Innanen luotsaa uudistetun Innkvisitio-kokoonpanonsa retro-futuristisiin äänimaailmoihin tuoreella Clustrophy-levyllään. Innasen rinnalla yhtyeen eturivissä kuullaan kovan luokan ruotsalais-saksalaista osaamista saksofonistien Fredrik Ljungkvist ja Daniel Erdmann muodossa. Kotimaisen jazzin luottonimet Seppo Kantonen syntetisaattoreissa ja Joonas Riippa rummuissa täydentävät yllätysvalmiin viisikon.

Innkvisitio on monessa mukana olevan saksofonisti Mikko Innasen (s. 1978) yhtye, joka aloitti toimintansa 2004 ja tuli tunnetuksi erityisesti vuoden 2007 debyytillään Paa-da-pap (TUM CD 019). Viime vuosina runsaasti kansainvälistä arvostusta ja mm. Suomen tärkeimmän jazzpalkinnon Yrjön vuonna 2008 saanut Innanen rakentaa uudella levyllä kvintetiksi kasvaneen kokoonpanonsa kosketinsoittaja Seppo Kantosen ja rumpali Joonas Riipan kanssa muodostamansa kolmikon ympärille kollektiivihengessä. Omaleimaisen Innkvisitio-soundin kannalta keskeinen on nyt myös kolmen saksofonistin eturivistö, jossa Fredrik Ljungkvist ja Daniel Erdmann yhdessä Innasen kanssa muodostavat todellisen eurooppalaisen nykyjazzin tähtikolmikon.

Yhtyeen kokoonpano on osin tarkan suunnittelun, osin sattuman ansiota. Alusta lähtien Kantosen syntetisaattorit ja Riipan rummut ovat muodostaneet yhtyeen vapaasti liikkuvan rytmisen perustan Innasen ja toisen saksofonistin muodostaessa kokoonpanon solistisen painopisteen. Innanen kutsui Ljungkvistin mukaan Innkvisitioon jo vuonna 2007 ja myöhemmin Erdmannin hänen tuuraajakseen kiertuekeikoille. Innanen kuvailee Ljungvistia saksofonistina energiseksi ja vahvaääniseksi, siinä missä Erdmann on hänen mukaansa pehmeämmällä otteella operoiva vahvistus kokoonpanoon.

Palapelin palaset loksahtivat lopullisesti paikalleen puolivahingossa Umeå Jazz Festivalin yhteydessä kaksi vuotta sitten. Ljungkvist oli perunut keikan aikataulusyistä ja Innanen siksi kutsunut Erdmannin mukaan miehistöönsä. Ljungkvistin suunnitelmat kuitenkin muuttuivat ja Innasella oli yllättäen käytössään kaksi yhtyeen tyylin ja repertuaarin tuntevaa huippusaksofonistia. "Positiivisesta ongelmasta" kehkeytyi menestyksekkään debyyttikonsertin jälkeen myös Tampere Jazz Happeningissä vuonna 2009 esiintynyt sekä tällä levyllä kuultava Innkvisition uusi formaatti: persoonallinen ja moniulotteinen, kolmen saksofonin suomiin uusiin harmonisiin mahdollisuuksiin nojaava kvintetti. Levynjulkaisukiertueella yhtye esiintyy taas kvartettina Daniel Erdmannin palatessa Innasen kumppaniksi sen eturiviin.

Innkvisition joustavassa ja poikkeuksellisessa kokoonpanossa piilee ehkä myös sen suurin vahvuus. Innanen kumppaneineen on valmis altistumaan riskeille ja etsimään jatkuvasti uusia sävyjä musiikin jo vakiintuneillakin osa-alueilla. Innanen itse on luonnehtinut yhtyeen musiikkia "retro-futuristiseksi" siinä mielessä, että jazzin perinne kuuluu vahvana sen soinnissa, mutta ei kuitenkaan vain sen lähtökohtana vaan jatkuvan uudelleentutkiskelun kohteena. Usein lopputulos ilmenee pikemminkin kuvitteellisina, vaihtoehtoisina skenaarioina kuin suoranaisina tulkintoina siitä, mitä aiemmin on soitettu. Samalla Innkvisitio panostaa tässä ajassa tapahtuvaan improvisaatioon, jonka ansiosta taitava ja ennakkoluuloton yhtye hiihtelee omia latujaan tukevasti vakiintuneiden trendien ulkopuolella.

Lehdistötilaisuus
Keskiviikko 27.10. klo 19:00
Juttutupa, Säästöpankinranta 6, 00530 Helsinki

Albumin julkaisukiertue
26.10. Turku, Turun seudun musiikkiopisto klo 19:00*
27.10. Helsinki, Juttutupa klo 21:00*
28.10. Salo, Kiva klo 19:00*
29.10. Loviisa, Gymnasium klo 19:00*
30.10. Kerava, Keravan teatteri klo 19:00
31.10. Jyväskylä, Poppari klo 20:00.

*Konsertin avaa saksalais-ranskalainen duo Daniel Erdmann (saksofonit) & Francis Le Bras (piano).

Lisätietoja ja 
haastattelupyynnöt
We Jazz, press@wejazz.fi / 040-735 3825

Kuvat lehdistökäyttöön

Jakelu
Töölön Musiikkitukku Oy, Martti Heikkinen / 040-502 0104

Siirry sivun alkuun