8.11.2012 LEHDISTÖTIEDOTE

Palkittu trumpetisti Verneri Pohjola ja maan johtava improvisaatiokolmikko Black Motor eli Sami Sippola (saksofonit), Ville Rauhala (kontrabasso) ja Simo Laihonen (rummut) kohtaavat huikein tuloksin TUM Recordsin julkaisemalla uudella levyllä Rubidium.

Verneri Pohjola & Black Motor
RUBIDIUM
TUM CD 031

01 Waltz / 02 Song of India / 03 Vainila / 04 Alma / 05 Rubidium / 06 Old Papa´s Blues / 07 Sax-O-Phun / 08 Kynnyspuulla / 09 The Last Janitsar

Verneri Pohjola trumpetti
Sami Sippola
tenori- ja sopraanosaksofoni
Ville Rauhala
kontrabasso
Simo Laihonen
rummut

Julkaisu

8.11.2012

Sekä Verneri Pohjola että Black Motor ovat niittäneet mainetta melodisesti rikkaan ja ilmaisuvoimaisen improvisoidun musiikin taitajina. Heidän ensimmäisellä yhteisellä levyllään Pohjolan vahva soitto yhdistyy Black Motorin tiiviiseen triosoundiin sekä myös lyyrisempään ja ilmavampaan materiaaliin. Pohjolan sävellykset puhuttelivat Black Motorin jäseniä heti ensi kuulemalta. "Vernerin herkkä suhde melodiaan ja hänen vahvat sävellyksensä tuntuivat heti kuin kodilta Black Motorin jäsenille. Hän on yhtyettämme tasapainottava elementti", Simo Laihonen toteaa.

Vuodesta 2005 toiminut tamperelaistrio Black Motor on puurtanut itsestään jazzilmiön yksinkertaisesti vain soittamalla omaa verevää ja inspiroivaa musiikkiaan sekä luomalla esiintymismahdollisuutensa paljolti itse, esimerkiksi järjestämällä Tampereen Telakalla konsertti-iltoja mm. Juhani Aaltosen, Raoul Björkenheimin, Jukka Orman, hiphop-artisti Hannibalin - sekä Verneri Pohjolan kanssa. Työ kantaa hedelmää: trio esiintyi juuri jälleen kerran Tampere Jazz Happeningissä - nyt Mikko Innasen kanssa - ja pian myös London Jazz Festivaalilla. Nyt ilmestyvä Rubidium on kuitenkin Black Motorin ensimmäinen levytetty yhteisprojekti.

Black Motorin ja Verneri Pohjolan ensikohtaaminen kulttuurikahvila Hertassa Tampereella keväällä 2009 käynnisti edelleen jatkuvan yhteistyön, joka saa nyt yhden huipennuksensa Rubidium-levyn muodossa. Rubidium sisältää Verneri Pohjolan ja Ville Rauhalan sävellyksiä sekä mm. Edward Vesalan kappaleen "Kynnyspuulla" ja Nikolai Rimsky-Korsakovin laulun "Song Of India". Levyllä kuullaan myös Rudy Wiedoeftin "Sax-O-Phun" eräänlaisena tribuuttina mestarisaksofonisti Josef Kaartiselle (1905-1992), jonka ohjelmistoon kappale kuului jo 1920-luvulla.

Verneri Pohjola (s. 1977) on viime vuosien aikana noussut suomalaisen jazzin kapeimpaan kärkeen. Hän tuli alun perin tunnetuksi ennen kaikkea Ilmiliekki Quartetin ja sen hyvän vastaanoton saaneiden levyjen (March of the Alpha Males, Take It With Me ja Vi sålde våra hemman yhdessä Emma Salokosken kanssa) kautta mutta on esiintynyt myös monien muiden kokoonpanojen kanssa mukaan lukien alati vaihtuva Aurora-yhtye (Aurora), Michelin Star yhdessä Joonas Riipan kanssa (Michelin Star) ja Verneri Pohjola Quartet (Ancient History). Pohjola on myös esiintynyt UMOn (Agatha) ja Orkestrovan solistina sekä yhdessä Meta4-jousikvartetin kanssa.

Black Motor -yhtye on tamperelainen improvisoiva trio, joka on toiminut lähes kahdeksan vuoden ajan ja julkaissut jo seitsemän albumia. Black Motor soittaa tinkimätöntä vapaata jazzia alkuperäisten esikuviensa Albert Aylerin, Peter Brötzmannin ja Rashied Alin hengessä yhdistettynä perinteisempään jazzilmaisuun. Trio on saanut vaikutteita myös muista rytmimusiikin muodoista käytännöllisesti katsoen sen koko satavuotisen historian ajalta. Black Motorin toimintaan on kuulunut olennaisena osana yhteistyö erityyppisten vierailijoiden kanssa, joihin on lukeutunut muusikoiden lisäksi myös runoilijoita, tanssijoita sekä performanssi- ja sirkustaitelijoita.

Verneri Pohjola & Black Motor juhlistivat Rubidium-levyn julkaisua konsertilla Ravintola Laulumiehissä Helsingissä torstaina 8.11.2012.

Lisätietoja: Risto Nevanlinna, PR; 050-412 9496, nevanlinna@gmail.com

Kuvat lehdistökäyttöön: www.tumrecords.com/tumcd031

Jakelu: Töölön Musiikkitukku Oy, Martti Heikkinen; 040-502 0104
Siirry sivun alkuun