15.12.2009 LEHDISTÖTIEDOTE (021)

Helsinkiläinen TUM Records julkaisee joulukuussa 2009 maamme jazzlegendoihin lukeutuvan saksofonisti/huilisti Juhani Aaltosen kvartetin uuden levyn Conclusions. Aaltosen pitkää ja ansiokasta uraa musiikillisesti heijastelevalla albumilla esiintyy maestron näkemyksellinen uusi kvartetti, johon kuuluvat myös pianisti/harpisti Iro Haarla, basisti Ulf Krokfors ja rumpali Reino "Reiska" Laine.

Juhani Aaltonen (s. 1935) on yksi suomalaisen ja eurooppalaisen modernin jazzin suurista nimistä. Ensi vuonna 75-vuotispäiviään juhlivan saksofonisti/huilistin mittava ura on jo tarjonnut paljon menestystä meillä ja muualla, eikä hän osoita hidastumisen merkkejä. Conclusions-albumin ohella Aaltosen viimeaikaisiin saavutuksiin lukeutuvat Valtion Säveltaidepalkinto vuonna 2009 ja uudella levyllä soittavan kvartetin valinta Bremenin Jazzahead-tapahtuman arvostettuun showcase-sarjaan tulevana keväänä.

Joulukuussa 2009 julkaisunsa saava Conclusions peilaa Aaltosen koko uraa paitsi musiikillisesti myös hengeltään. Artistin itsensä mukaan niin onnistumiset kuin vaikeudetkin ovat johtaneet niihin "päätelmiin", joihin levyn otsikko viittaa. Kyse on kuitenkin saksofonistin uraa yhteen vetävän lopputuleman sijaan pikemminkin johtopäätöksistä, joiden pohjalta Aaltonen jatkaa yhä eteenpäin.

Juhani Aaltonen, joka tuli aiemmin urallaan tunnetuksi ennen kaikkea yhteistyöstään esimerkiksi Edward Vesalan, Henrik Otto Donnerin, Heikki Sarmannon ja Arild Andersenin kanssa, on viimeisen vuosikymmenen aikana noussut myös merkittäväksi yhtyeenjohtajaksi. Juhani Aaltonen Trion myötä vuonna 2001 alkanut nousu myös omien kokoonpanojen johtajana saavuttaa nyt uuden huipennuksen tässä kvartetissa ja sen uudessa levyssä.

Myös Aaltosen soittokumppanit tuoreella albumilla kuuluvat suomalaisen jazzin merkkinimiin, ja heillä on kullakin ollut oma tärkeä merkityksensä kvartetin johtajan uralla. Rumpali Reino "Reiska" Laine (s. 1946) lukeutuu Aaltosen ohella siihen jazzsukupolveen, joka inspiroitui modernin jazzin mestareiden Suomen vierailuista 1960-luvun alussa luodessaan itse samoihin aikoihin kotimaisen jazzin uusia suuntauksia. John Coltranen ja vaikkapa Eric Dolphyn ja Elvin Jonesin soitto valoi energiaa myös helsinkiläisiin aikalaismuusikoihin, joiden pieneen ydinjoukkoon Aaltonen ja Laine kuuluivat.

Myös duona esiintyvän Aaltonen-Laine -voimakaksikon rinnalla omaan loistoonsa kokoonpanossa nousee toinen ajoittain duona esiintyvä muusikkopari, pianisti-harpisti Iro Haarla (s. 1956) ja Suomen ykkösbasisti Ulf Krokfors (s. 1966). Sekä Haarla että Krokfors ovat tulleet tunnetuiksi myös monien omien yhtyeidensä johtajina ja useiden yhteisten projektiensa vetäjinä. Paitsi muusikkoina heidän panoksensa Conclusions-albumilla on tärkeä myös säveltäjinä.

Juhani Aaltonen Quartetin Conclusions on neljän vahvan ja kypsän jazzmuusikon taidonnäyte. Yhtyeen sisäinen harmonia on korkeaa tasoa, ja Aaltosen, Haarlan sekä Krokforsin sävellykset muodostavat albumilla ehjän kokonaisuuden ensiluokkaista improvisoitua nykymusiikkia. Kukin kvartetin jäsenistä kuuluu Aaltosen yhteistyökumppaneihin hänen uransa eri vaiheista, joten levyllä kuultava yhtye kokoaa kirjaimellisestikin yhteen johtajansa uraa luoden samalla uuden inspiroivan kokonaisuuden.

Jos jotakin nimenmukaisia johtopäätöksiä voidaan Conclusions-albumista tehdä, lienee päällimmäisenä huomio Juhani Aaltosen vahvasta vireestä. Suomi-jazzin suurmies johtaa kvartettiaan ilahduttavan verevästi ja hänen musiikkiinsa säteilee sellaista rauhaa ja kypsyyttä, jonka voi saavuttaa vain pitkän uran myötä.

Levyn julkistamisen yhteydessä järjestetään Juttutuvassa, Helsingissä, 15.12.2009 klo 19.00 lehdistötilaisuus, jossa ovat paikalla Juhani Aaltonen ja ehkä muitakin kvartetin jäseniä sekä TUM Records Oy:n perustaja Petri Haussila. Lehdistötilaisuutta seuraa levynjulkaisukonsertti alkaen klo 21.00.

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt
Matti Nives, tiedottaja / 040-735 3825 matti.nives@gmail.com

Jakelu
Töölön Musiikkitukku Oy, Martti Heikkinen / 040-502 0104

Siirry sivun alkuun