LEHDISTÖTIEDOTE 05.02.2013

Saksofonisti/huilisti Hepa Halmeen johtaman Halme Prospektin uuden, 28.2. ilmestyvän Prospektrum-levyn teksteistä ja niiden lausunnasta vastaavat räppäri Asa, kirjailija Hannu Salama sekä PMMP-yhtyeestä tuttu Paula Vesala. Rytmimusiikkia ja tekstiä aivan uudella tavalla yhdistelevä levy jatkaa samalla esimerkiksi Henrik Otto Donnerin, Eero Koivistoisen ja Edward Vesalan luomaa perinnettä.

Halme Prospekt
PROSPEKTRUM
TUM-A 004

Mad Mats 04:14 / Lähtö vaellukselle 08:01 / 9/11 03:14 / Aika katoaa 09:30 / Härmän häjyn kehtovirsi 03:56 / El Hadji 04:47 / Puuttuva säkeistö 03:37 / Toisella puolella 09:51 // Kokonaiskesto 47:10

Sävellykset Hepa Halme
Tekstit Asa (02, 04, 08) ja Hannu Salama (03, 05, 07)

Hepa Halme tenorisaksofoni, huilu ja bassohuilu, altto- ja bassoklarinetti
Matti Riikonen trumpetti
Juho Viljanen pasuuna ja bassopasuuna
Esa Onttonen sähkökitara
Arttu Tolonen baritonikitara
Alf Forsman rummut

Mamba Assefa lyömäsoittimet, synabasso (02, 06)
Kasperi Laine levysoittimet (01, 03, 04, 06)
Asa sanat ja lausunta (02, 04, 08)
Hannu Salama sanat ja lausunta (03, 04, 05, 07, 08)

Paula Vesala lausunta (02, 04, 08)

Julkaisu

28.2.2013

Prospektrum -levyllä kuullaan Hannu Salaman tekstit "9/11", joka syntyi WTC-iskujen aikaan ilmestyneiden lehtiotsikoiden ja -ilmoituksien pohjalta, sekä "Härmän häjyn kehtovirsi" ja "Puuttuva säkeistö". Asa on puolestaan tekstittänyt kappaleet "Lähtö vaellukselle", "Aika katoaa" ja "Toisella puolella", jotka hän lausuu yhdessä Paula Vesalan kanssa.

Jazzin ja rockin elementtejä sekä runotekstejä yhdistelevä Prospektrum jatkaa perinnettä, jota olivat luomassa vuonna 1969 ilmestyneet Otto Donner Treatmentin levy En soisi sen päättyvän ja Eero Koivistoisen kirjallisen äänilevy Valtakunta. Myös Edward Vesalan Mau-Mau vuodelta 1982 on osa tätä jatkumoa. Kaikki nämä levyt sovittivat yhteen jazzia, rockia ja aikansa väkevintä runoutta kuten tekee myös Prospektrum. Prospektrumilla tekstit kuitenkin lausutaan toisin kuin näillä aiemmilla levyillä, joilla ne oli sävelletty lauluiksi. Näin kunkin tekstin lausujasta tulee osa improvisoivaa yhtyettä, yksi ääni ja instrumentti muiden joukossa.

Prospektrumin tekstit auraavat Halme Prospektille tilaa, josta yhtye vaivattomasti ponnistaa väkevään rytmin jyskeeseen ja napakoihin sooloihin sekä rakentaa musiikin bluesjuurista ja sähköisestä Miles Davisista muistuttavaa äänivallia. Prospektrumin kirjallista teemaa tasoittavat kaksi instrumentaalia, balkan-tunnelmaa välittävä "Mad Mats" sekä itämainen riffikaravaani "El Hadji".

Tenorisaksofonia, huilua ja bassohuilua sekä altto- ja bassoklarinettia soittava Hepa Halme johtaa levyllä yhtyettä, joka on viime vuosien kuluessa hionut ilmaisunsa dynaamiseksi, tiukaksi ja vapautuneeksi. Prospektrum on kuitenkin vuodesta 2008 asti toimineen Halme Prospektin ensimmäinen levytys.

Halmeen rinnalla soittavat trumpetisti Matti Riikonen ja pasunisti Juho Viljanen, kitaristit Arttu Tolonen ja Esa Onttonen sekä rumpali Alf Forsman. Myös levysoitintaiteilija Kasperi Laine ja perkussionisti Mamba Assefa vierailevat levyllä.

Hepa Halme (s. 1955) on 1970-luvulla alkaneella urallaan ehtinyt moneen, bluesista punkiin ja groove-jazzista vapaaseen improvisaatioon. Hänen yhtyeistään muistetaan etenkin suomalaiseen rytmimusiikkiin jälkensä jättäneet Bullworkers, Cool Sheiks ja Fat Beat Sound System sekä vapaampaa ilmaisua suosineet Torvikollektiivi, Bad Ass Brass Band ja HIK. Ensimmäisen oman levynsä (Nine Steps In Line Of Beauty) Halme julkaisi vuonna 2003.

Halme Prospekt perustettiin alun perin esittämään Hepa Halmeen omia sävellyksiä jo vuosikymmen sitten. Pian Halmeen toisen albumin (Prospektor, 2008) ilmestymisen jälkeen, yhtye vakiintui nykyiseen kokoonpanoonsa. Halme Prospektin jäsenistä Matti Riikonen edustaa vapaata jazzia ja tunnetaan erityisesti Edward Vesalan Sound and Fury ‑kokoonpanosta. Affe Forsman puolestaan on suomalaisen rockmusiikin johtavia rumpaleita, joka on esiintynyt lukemattomissa kokoonpanoissa Rock ´n´ Roll Bandistä Sielun Veljiin. Sekä Riikonen että Forsman ovat kuitenkin myös usein ylittäneet näiden kahden rytmimusiikin lajin raja-aitoja kuten he tekevät myös Halme Prospekt ‑yhtyeessä. Viljanen, Anttonen ja Tolonen edustavat puolestaan nuorempaa sukupolvea, mutta ovat jo hekin ehtineet olla monessa mukana Ricky Tick Big Bandista Jonna Tervomaan yhtyeisiin (Viljanen), Nomuksesta Gourmet ‑yhtyeeseen (Onttonen) ja Giant Robotista Black Audioon (Tolonen).

Halme Prospekt juhlistaa Prospektrum-levyn julkaisua konsertilla Ravintola Laulumiehissä Helsingissä torstaina 28.2.2013 alkaen klo 19:00

Lisätietoja
Risto Nevanlinna, PR
050-412 9496
nevanlinna@gmail.com

Kuvat lehdistökäyttöön
www.tumrecords.com/alternative004/prospektrum

Jakelu

Töölön Musiikkitukku Oy
Martti Heikkinen
040-502 0104

Siirry sivun alkuun